• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Tips voor het herkennen en vermijden van scareware

We kunnen het niet ontkennen. De cybercriminelen van tegenwoordig zijn creatiever dan ooit en gebruiken steeds nieuwe technieken om uw computer (en uiteindelijk uw portemonnee) binnen te dringen.
Vandaag willen wij u voorstellen aan een van hun meest gluiperige tactieken, namelijk scareware. Scareware is een combinatie van een klassieke scammertactiek, namelijk bangmakerij, en zeer overtuigend technologisch vuurwerk. Scareware maakt misbruik van onze angsten om ons dingen te laten doen die er uiteindelijk toe leiden dat wij onze eigen veiligheid in gevaar brengen. Gemeen, vindt u niet?
Dus laten we meteen eens kijken hoe een scareware-aanval eruitziet en hoe wij deze kunnen vermijden.
Waar u op moeten letten: Als u in paniek raakt, is het waarschijnlijk scareware.
Gevaar! Waarschuwing! Uw computer is door een virus geïnfecteerd! Dit is de lokroep van de scarewarescammer. Meestal doet scareware zich voor als beveiligingssoftware en presenteert het zichzelf als een manier om uw computer te beschermen, terwijl het in feite als doel heeft uw persoonlijke gegevens te stelen of u aan te zetten tot valse transacties, zoals zorgen dat u nep beveiligingssoftware downloadt (en betaalt!).
Deze valse beveiligingsscammers maken heel legitiem uitziende pop-upvensters met een waarschuwing of updatevoorstel, of online advertenties, die u de indruk geven dat de beveiliging van uw computer niet in orde is.
Waarom ze het doen: Redenen om bang te zijn van scareware
De volgende stap is dat zij u vragen hun software te installeren, hun aanbevolen updates te accepteren of gedetecteerde virussen of spyware te verwijderen. Deze gevaren zijn natuurlijk echt. Maar als u toch doorklikt, wordt hun nep beveiligingssoftware op uw computer gedownload.
En dan kunnen er verschillende dingen gebeuren.
Zij kunnen een 'nep' beveiligingscontrole uitvoeren, u bang maken met de mededeling dat u een virus hebt en u verleiden tot het kopen van meer nepproducten. Zo wordt u niet alleen afgezet, maar krijgt u ook een vals gevoel van veiligheid, aangezien u zeker NIET bent beschermd tegen de vele cyberbedreigingen die op internet rondwaren.
O, en nog iets. U hebt zojuist uw gevoelige creditcardgegevens aan een criminele organisatie gegeven. Niet best. Zij kunnen deze gegevens gebruiken om zelf uw rekeningen te plunderen, of ze kunnen ze doorgeven aan een van hun ongure vriendjes, die hiermee uw identiteit kunnen stelen.
In het ergste geval kunt u slachtoffer worden van afpersing. Deze zeer listige scamsoftware zorgt er in feite voor dat de maker uw computer kan kapen of uw persoonlijke gegevens op slot kan zetten. Vervolgens moet u losgeld betalen om de controle over uw computer, en uw gegevens, weer terug te krijgen.
Wat u moet doen: Blijf surfen...en geef die informatie niet uit handen
Als u een pop-upadvertentie ziet of een bericht van deze strekking krijgt, houd uw muis dan zo ver mogelijk van de 'downloadknop' vandaan. Gebruik uw gezonde verstand: als op het scherm een bericht verschijnt dat u schreeuwend waarschuwt voor enorm onheil als u niet ONMIDDELLIJK hun product gebruikt, is de kans erg groot dat het een scam is.
Maar laat dat u er niet van weerhouden om antivirussoftware en andere software voor internetbeveiliging van bekende bedrijven met een goede reputatie te downloaden, zoals Norton. Op deze manier wordt u gewaarschuwd en beschermd als u per ongeluk toch een kwaadaardig programma probeert te downloaden.
Nog één ding: De bangmakerij van scareware
Eigenlijk is alles waardoor u in paniek raakt, hysterisch wordt of op een andere manier uw zelfbeheersing verliest, scareware. En dit bestaat in feite al heel lang. Al in 1991 werd een programma genaamd NightMare naar Amiga-computers verspreid. Na gedurende lange en willekeurige tijd inactief te zijn geweest, kwam dit plotseling tot leven en nam het het volledige computerscherm over met een afbeelding van een schedel, die vergezeld ging van huiveringwekkend geschreeuw.
Resumerend…scareware is eng. Maar u kunt het absoluut vermijden. Gebruik uw gezonde verstand, download niets van een bedrijf dat u niet vertrouwt en niet hebt onderzocht en bescherm uzelf met programma's van gerespecteerde bedrijven in internetbeveiliging.
Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki