• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Veiliger en slimmer online winkelen

Online winkelen is nu eenvoudiger dan ooit. Bijna alle winkelketens hebben wel een webwinkel waar je hun producten kunt bekijken en kopen. Wat je ook wilt kopen, je hoeft er de deur niet meer voor uit.
Maar al deze shoppingsites vormen voor cybercriminelen een lucratieve bron van inkomsten. Wanneer je op het punt staat iets te kopen, staan zij misschien klaar om te stelen.

Maar voordat je besluit niets meer via internet te kopen, zijn hier enkele tips waarmee je jezelf en je geld kunt beschermen wanneer je op internet iets koopt.

Controleer altijd of betalingen zijn beveiligd. Wanneer je een item gaat betalen, moet de pagina waar je naartoe gaat van beveiliging zijn voorzien. Dit betekent dat je betalingsgegevens met SSL (Secure Sockets Layer) worden versleuteld.

Of dit gebeurt, kun je zien aan het adres van de website. Dit moet beginnen met 'https'. Dit is dezelfde versleuteling die door veel banken wordt gebruikt. Je kunt voor de zekerheid ook klikken op een zegel met een beveiligingscertificaat, zoals Norton Secured. Deze certificaten zijn meer dan alleen afbeeldingen: wanneer je erop klikt, kun je de beveiliging van de site in realtime controleren. Nu we het er toch over hebben...

Wees op je hoede voor onbekende sites: Amazon en andere zeer bekende eCommerce-sites weten hoe belangrijk een zeer goede beveiliging van hun site is. Zij hebben de middelen en het budget om hun site te onderhouden, zodat hij ook veilig blijft. Maar bijna iedereen kan tegenwoordig een internetsite opzetten. Dat betekent echter niet dat deze veilig is.

Als je overweegt iets bij een onbekende winkelier te kopen, controleer deze dan eerst. Zoek op internet naar beoordelingen voor die site. Vind je beoordelingen? Zijn ze positief? Zo ja, kijk dan of de site de beveiligingsvoorzieningen heeft die we zojuist hebben besproken. Als je er geen ziet, is het mogelijk dat de ontwerper van de site niet weet wat hij doet (misschien het 12 jaar oude neefje van de eigenaar?). Of erger nog: het is een crimineel die precies weet wat hij doet.

Hoe dan ook, ga snel van die website af.

Houd je antivirussoftware bijgewerkt. Wat heeft malware te maken met online winkelen? Misschien heel veel als er een keylogger op je computer verborgen staat. Deze verraderlijke software kan elke toetsaanslag vastleggen en heimelijk informatie terugsturen naar de cybercriminelen die de keylogger hebben gemaakt. Dit kunnen creditcardgegevens of andere betalingsgegevens zijn die je op zeer goed beveiligde shoppingsites hebt ingevoerd.

Kan een veilige site voorkomen dat dit gebeurt? Nee. De malware staat op je computer. Zorg dat je een actief beveiligingsprogramma hebt dat malware kan detecteren of liever nog, kan voorkomen dat dit wordt geïnstalleerd.

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki