• Presence
 • Social video
 • Webdesign
 • Hosting
 • E-commerce
 • Webshop
 • Mobile App
 • Community
 • SEO
next
prev
A+ A A-

Je kinderen beschermen op sociale netwerken

We zijn allemaal sociale wezens.

Contact houden met familie en vrienden is nu makkelijker dan ooit via sociale netwerken. Dat maakt ze juist zo aantrekkelijk. Hoe anders kun je te weten komen wat de favoriete televisieprogramma's van een oude klasgenoot zijn? Altijd belangrijk om te weten!

Het is natuurlijk heel leuk dat je met het hele gezin naar een video van de nieuwe puppy's bij oma kunt kijken, maar je moet wel wat maatregelen nemen om de veiligheid van je gezin, en vooral van kinderen, op internet te waarborgen.

Niet iedereen gebruikt internet voor het uploaden van grappige kattenfoto's. Sommigen sluiten zich met bepaalde bijbedoelingen bij sociale netwerken aan. Zij willen bijvoorbeeld je privégegevens stelen of malware op je pc of mobiel zetten.

Hier zijn enkele tips en richtlijnen om te zorgen dat je kinderen, en je hele gezin, veilig zijn op sociale netwerken.

  • Besef goed dat online 'voor altijd' kan betekenen. Heb je kinderen in de tienerleeftijd? Geef ze het volgende advies: pas op met wat je zegt. Eén onzorgvuldig moment kan je jarenlang achtervolgen.

Vraag je kinderen of ze het leuk zouden vinden als hun boze reactie op een tijdlijn plots op de voorpagina van de krant zou staan, naast zijn of haar foto. Waarschijnlijk niet.

  • Leugens en veiligheid. Sommige mensen hebben geen moeite met liegen. Het gevoel van anonimiteit dat internet biedt, maakt dit alleen nog maar gemakkelijker. Herinner je kinderen (en ook jezelf) hieraan.

Vertel je kinderen ook wat ze wel kunnen zeggen en wat ze beter geheim kunnen houden. Ze mogen natuurlijk wel wat zeggen, maar hun volledige naam en thuisadres of de naam van hun school aan vreemden doorgeven is beslist geen goed idee.

 • Niet alles is wat het lijkt. Je kinderen (of jijzelf) hebben een quiz ontvangen om te bepalen op welke inwoner van Midden-Aarde ze het meeste lijken. Leuk toch? Maar wees je ervan bewust dat de informatie die zij doorgeven in de verkeerde handen zou kunnen vallen (en we hebben het hier niet over de Zwarte Tovenaar van Midden-Aarde). Die leuke game of video zou een link naar malware of poging tot diefstal van je gegevens kunnen zijn.
  • Blijf altijd betrokken, en niet alleen op internet. Je zou als ouder raar staan te kijken als je kind met een vreemde thuiskwam die twee keer zo oud was. Houd in de gaten met wie je kinderen op internet contact houden.

Respecteer de privacy van je kinderen, maar laat ze weten wat de regels zijn. Je moet voor hun eigen veiligheid weten wat zij op sociale netwerken doen.

  • Stel een tijdslimiet in. Sommige kinderen (en zelfs hun ouders) zouden wel de hele dag op hun sociale netwerken kunnen zitten. En hoewel internet natuurlijk leuk kan zijn, moeten zij de 'echte wereld' niet uit het oog verliezen.

Er is natuurlijk niets zo leuk als met goede vrienden samenzijn, thuis of op een andere veilige plek. En het echte gelach van kinderen is veel leuker dan een lachende emoticon. Toch?

Of ze nu via een pc of hun mobiel op sociale netwerken zitten, door met je kinderen over veilig internetgebruik te praten en deze richtlijnen met hen door te nemen, kunnen hun bezoekjes aan internet veiliger en leuker worden.

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki