• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Identiteitsdiefstal op openbare wifi-netwerken voorkomen

Jij wilt toch ook niet dat iemand je identiteitsgegevens kan zien als je online bent terwijl je ergens rustig een koffie drinkt? Natuurlijk niet. Toch lopen veel mensen bijna dagelijks het risico gehackt te worden door via openbare hotspots privégegevens bloot te stellen. Er zijn zelfs cybercriminelen die ad hoc-netwerken opzetten met de naam 'gratis openbare wifi' om mensen te lokken en hun privégegevens in handen te krijgen.
Klinkt het als de plot van een spionagethriller? Dat is het niet. Het gebeurt voortdurend.
Het is nu heel gewoon om via een gratis openbare wifi-verbinding je e-mail en nieuwe updates op je favoriete sociale netwerk te checken, of een beetje op internet te surfen. Maar het is mogelijk dat je, als je niet voorzichtig bent, hierbij je privégegevens blootgeeft. En dit kan gebeuren zonder je het zelf doorhebt. 
Gelukkig kun je dit voorkomen. Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten de volgende keer dat je openbare wifi gebruikt:
Gebruik waar mogelijk 'https':
Gratis openbare wifi is vaak niet veilig. Dat je een wachtwoord moet opgeven om toegang te krijgen, betekent niet dat het signaal versleuteld is. Iedereen die maar een klein beetje van hacken afweet, kan eenvoudig het signaal van onbeveiligde netwerken oppikken en je wachtwoorden opsporen. Met de juiste tools is dit bijna net zo gemakkelijk als op twee verschillende apparaten naar hetzelfde radiostation luisteren. (Wifi maakt gebruik van radiosignalen.)
Wat je kunt doen:
Om te voorkomen dat je ongewild je wachtwoorden uitdeelt, log je alleen bij sites in met het veilige 'https' in de URL in plaats van 'http'. (Dit staat aan het begin van het adres in de adresbalk in je browser.) Op veel sites is deze toegang via SSL echter niet mogelijk, en bovendien is het niet altijd volkomen veilig. Wacht dus voor de zekerheid tot je thuis bent om online te bankieren of in te loggen bij een account waarvoor je een wachtwoord nodig hebt. Daar is de toegang vaak wel veilig.
Maak gebruik van VPN (Virtual Private Network):
Zoals de naam al zegt, creëert VPN een privénetwerk waarop je informatie kunt uitwisselen. Vergelijk het met een privégesprek via de telefoon. Je zou dan ook niet alles hardop zeggen zodat iedereen in de kamer het kan horen.
Wat je kunt doen:
Mensen die een laptop van hun werk hebben, hebben hier misschien al VPN op staan. Volg de stappen die je IT-afdeling aanbeveelt. Vraag hoe dit werkt als je het niet zeker weet. En op je eigen apparaten kun je VPN-software installeren. Belangrijke tip: kijk bij het kiezen van de juiste beveiliging naar leveranciers met een betrouwbare reputatie in beveiliging.
Pas op voor 'meekijkers':
Wanneer je een vliegveld of café binnenloopt, zie je vaak heel veel mensen bij elkaar zitten die aandachtig op hun laptop aan het typen of lezen zijn. Jij kunt ook gewoon met ze op het scherm meekijken, of er nu wel of niet privégegevens op staan. Een veilige verbinding is zinloos als iemand anders kan zien welke sites je bezoekt en al je inloggegevens kan kopiëren.
Wat je kunt doen:
Ook in dit geval kun je het beste wachten tot je weer thuis bent en een veilig signaal hebt voordat je een site bezoekt waarop privégegevens zouden kunnen staan die je privé wilt houden. Maar als je niet kunt wachten, volg dan de stappen hierboven en ga ergens in een hoek zitten met je scherm zo dat niemand kan meekijken. Als je vaak met de trein, bus of het vliegtuig reist, kun je ook overwegen een privacyscherm voor laptops te kopen. Gratis openbare wifi is een geweldige manier om op de hoogte te blijven terwijl je onderweg bent. Houd er wel rekening mee dat je maatregelen moet treffen als je op deze manier op internet gaat.
Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki