• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Hackertrucs op sociale netwerken vermijden

De enorme populariteit van sociale media biedt nieuwe kansen voor virusschrijvers. Onder valse voorwendselen proberen ze je bankrekening leeg te halen en/of je identiteit te stelen. 
En vaak doen ze dit simpelweg door je om hulp te vragen.
Echt waar. Dit wordt 'social engineering' genoemd, ofwel de kunst van het verleiden van gebruikers om hun verdediging te laten zakken zonder dat ze dat in de gaten hebben. Hier zijn enkele tips om dit te herkennen en om te voorkomen dat dit jou overkomt.
Voorkom 'spear phishing'
: Phishing is een gekende oplichtingstruc waarbij cybercriminelen e-mails verzenden (vaak naar miljoenen mensen), die zogenaamd afkomstig zijn van een bank of creditcardbedrijf. Als criminelen zich voordoen als een instelling waar je niet eens een rekening hebt, merk je het bedrog al snel op. Maar soms is het moeilijker te achterhalen.
Via je Facebook-tijdlijn of een tweet bijvoorbeeld, zou je cybercriminelen onbedoeld kunnen helpen om precies jou als doelwit te kiezen, net als bij het speervissen (vandaar de naam spear phishing). Dit gaat als volgt.
Je neemt wat foto's met je nieuwe digitale camera of smartphone en deelt deze op sociale media, waar je enthousiast vertelt over je geweldige nieuwe apparaat. Iemand met kwade bedoelingen ziet je post en loopt door je connecties. Daarna krijg je een e-mail die van je zus of tante afkomstig lijkt te zijn. Ze vraagt om je wachtwoord zodat zij ook een foto kan plaatsen, maar 'zij' is een cybercrimineel die nu je wachtwoord heeft.
Squishing vishing
: als je geen slachtoffer wordt van spear phishing, hebben hackers nog een andere methode om aan je inloggegevens te komen, en dit wordt 'vishing' genoemd. Bij vishing (ofwel 'voice phishing') wordt vaak dezelfde methode gebruikt als bij spear phishing, maar nu doen criminelen zich via de telefoon voor als je bank of een andere financiële instelling.
Stel je deelt met anderen op Facebook dat je heel lang hebt moeten wachten bij je bank op Hoofdstraat 123 totdat je eindelijk geholpen werd. De crimineel leest dit en zoekt je adres en telefoonnummer op. Vervolgens belt hij je op en zegt hij dat hij bij je bank op Hoofdstraat 123 werkt en je gegevens nodig heeft. Het ziet er allemaal heel legitiem uit, maar trap er niet in. Hang op en bel zelf je bank als je twijfelt.
Verwarring veroorzaken met technisch gepraat
: hier is nog een social media-scam: technische hulp vragen aan vreemden. Stel je pc werkt niet goed, dus je plaatst een bericht op Twitter waarin je om hulp vraagt. Plotseling verschijnt er een bericht. Daarin word je gevraagd bepaalde technische handelingen te verrichten om het probleem te verhelpen. Je begrijpt er niets van, maar doet braaf wat je gevraagd wordt. Nu kom je van de regen in de drup, want je hebt zojuist je beveiliging in gevaar gebracht.
Er zijn veel mensen op internet die graag anderen helpen. Maar sommigen van hen willen van ons profiteren. Net als in de echte wereld. Probeer eens om anoniem een bericht op een betrouwbaar technisch forum te plaatsen, in plaats van via sociale media om hulp te roepen en een directe link naar je account te bieden.

Sociale media bieden een slimme cybercrimineel vaak alles wat hij nodig heeft om te zorgen dat je je privégegevens prijsgeeft. Maar nu je hun spelletje doorhebt, trap je er natuurlijk niet meer in. Wees op je hoede. Wees proactief.

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki