• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Trucs van cybercriminelen herkennen op Facebook, Twitter en meer

Wie het nieuws volgt, heeft het al vaker gehoord de laatste tijd: oplichting via internet is niet meer weg te denken uit onze digitale maatschappij. Beroemdheden als Jackie Chan en Will Smith gingen dood (maar waren hier zelf niet van op de hoogte) en Instagram besloot gewoon hier en daar wat accounts te verwijderen (maar niet echt). 
Wat is er aan de hand? Cybercriminelen proberen je opzettelijk verkeerd te informeren en botweg op te lichten. Vaak gebeurt dit via sociale-mediasites als Twitter en Facebook. Maar waarom?
Het lijkt erop dat de Nigeriaanse prins die je miljoenen heeft nagelaten (die je pas krijgt nadat je eerst een paar honderd dollar aan kosten hebt overgemaakt), het eindelijk heeft begrepen. Hij is failliet, dus is het tijd voor iets nieuws, vandaar dit artikel over de nieuwste oplichtingsmethoden via sociale media: sommige zijn oud. Sommige zijn nieuw. Maar je moet ze ALLEMAAL vermijden.
URL-verkorters: wees voorzichtig. 
Je hebt misschien weleens een verkorte URL gezien en erop geklikt. Zoals de naam het al zegt, kunnen URL-verkorters erg lange URL's omzetten in kortere adressen. Niets mis mee. Maar het gevaar schuilt hem in de manier waarop oplichters ze kunnen gebruiken om hun eigen criminele praktijken te verbergen.
Er gaat nu een nieuwe versie hiervan rond via social messaging-apps. Dit is wat er gebeurt: je ontvangt een suggestieve foto van iemand die je niet kent met een verkorte URL waaraan 'zij' is toegevoegd. Hiermee wordt malware verborgen waarmee je wordt aangemeld voor berichten van pornosites en meer. Bekijk bijvoorbeeld deze video om te zien waar we het over hebben en hoe je dit kunt vermijden.
Je vrienden infecteren
: virusschrijvers weten dat mensen gek zijn op gratis apps. Daarom moet je zeker weten dat je de bron kunt vertrouwen en dat dit geen vreemde is die een verkorte URL op YouTube of Facebook zet. Door het uitvoeren van software kun je je computer volledig blootstellen aan aanvallen, aangezien de malware je antivirusbescherming helemaal kan uitschakelen als deze niet krachtig genoeg is.
Mensen kunnen onbewust malware ver via sociale netwerken verspreiden door mensen naar slechte sites door te sturen met de belofte van gratis games, films en meer. Zorg dat je hier niet aan meedoet. Waarschuw je kinderen of kleinkinderen. Blijf sceptisch. Controleer de bron en doe wat nodig is.
Bedrog op basis van zielige verhalen
: cybercriminelen weten dat zij hun nepverhalen via sociale media kunnen verspreiden door mensen te ontroeren. Ze doen dit door middel van oplichterij in de trant van 'rust in vrede', zoals het geval was bij de bovengenoemde dood van beroemdheden, of door soortgelijke sensatievideo's of -berichten te delen. Maar wat nog erger is, het kan hierbij ook om echte gebeurtenissen gaan, zoals een kind dat vecht tegen een levensbedreigende ziekte.
Waarom doen ze dit? Om verschillende redenen. Zij kunnen hiermee het aantal 'likes' of bekeken pagina's drastisch verhogen, zodat zij kunnen profiteren van de verspreiding van dubieuze advertenties. Ook kunnen mensen worden doorgestuurd naar pagina's of apps met malware.
Nu je deze oplichtingsmethoden kent, kun je voorkomen dat je erin trapt door altijd zeer waakzaam en sceptisch te zijn. Je kunt ook beveiligingssoftware gebruiken die je waarschuwt voor gevaarlijke sites op basis van hun reputatie.

Door je computer van de juiste bescherming te voorzien, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van dergelijke sociale oplichterij.

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki