• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Slingshot van Facebook, revanche op Snapchat?

HĂ©t alternatief voor Snapchat lekte deze week al (per ongeluk?) uit:Slingshot. Met deze nieuwe app uit de koker van Facebook Creative Labs probeert Facebook gebruikers aan zich te binden die nu Snapchat gebruiken Ă©n de groep die dat nog niet doet. Zuckerberg deed in november 2013 een vergeefse poging Snapchat over te nemen voor 3 miljard dollar. Facebook: "Met Slingshot zagen Facebook-ontwikkelaars de mogelijkheid om iets nieuws te ontwerpen en toe te voegen: een plek waar je alledaagse momenten met veel mensen tegelijkertijd kunt delen." Het grote verschil met Snapchat is dat je pas een foto van een vriend kunt zien als je zĂ©lf een foto of video stuurt. Hiermee kan Facebook wel eens een gouden troef in handen hebben om gebruikers langer gebruik te laten maken van Slingshot.

Slingshot gebruiken is makkelijk. Maak een foto of video van wat dan ook. Voeg kleur of tekst toe en 'sling' het richting een groep vrienden. Met Slingshot is het zo dat vrienden een bericht niet kunnen zien als ze zelf ook niet iets terugsturen. Een vriend kan er dus voor kiezen om een foto of video terug te sturen of om het 'shot' te verwijderen. 

Volgens de crew van Slingshot zullen de foto's die je maakt niet voor altijd zichtbaar zijn en dat geeft je de ruimte om meer spontane en expressieve foto's te maken. Het doel is dat je alledaagse situaties kunt delen met meerdere mensen tegelijk. Helaas is me dat nog niet gelukt, want Slingshot is 'US only' (zie onder). Zonder vrienden is het lastig uitproberen.

Eerste gebruik

Als je de app voor het eerst opent, is het nodig om een gebruikersnaam aan te maken en je telefoonnummer op te geven. Via een SMS-code kun je vervolgens je account verifiĂ«ren en aan de slag. Slingshot is erop gericht selfies te maken - dit is de standaardmodus, maar het is ook mogelijk om je andere camera te gebruiken. Vrienden zoeken kan via Facebook (uiteraard), je contactenlijst Ăłf door iemands gebruikersnaam te kiezen. Helaas zat 'Zuck' of 'Zuckerberg' nog niet op Slingshot. Het lukte me wĂ©l met Jorre Rienstra, client partner van Facebook Benelux. En eerlijk: je wordt door de preview Ă©cht nieuwsgierig en wilt zo snel mogelijk het shot bekijken. 

Het vervolg

Met Slingshot heeft Facebook een goede kans om een (nieuw) publiek aan zich te binden dat zich 'te oud' voelt voor Snapchat, maar wel de lol ziet in het delen van vlugge content. De app is gebruikersvriendelijk, snel te koppelen aan (Facebook)vrienden en er zitten verslavende elementen in, zoals de gepixelde preview. De User Interface is logisch en lijkt op die van Facebook Paper. Ik kan niet wachten tot Slingshot ook verkrijgbaar is in Nederland!

US only

Net zoals Facebook Paper is Slingshot ook enkel gelanceerd in de Verenigde Staten. Je kunt de app dus niet gebruiken als je een Nederlands iTunes-of Google Play-account hebt. OpThe Next Web hierover een mooi artikel van Martin Bryant: wat is toch de reden dat diensten alleen 'US only' zijn?

Now, my head knows that Slingshot and Paper are examples of Facebook trying out ideas in its home market without the pressure of having to consider international tastes, and they’ll be released in other markets if the company feels such a launch would fit its wider strategic goals – but my heart isn’t so easy to satisfy.

Downloaden

Ben je in het bezit van een Amerikaans iTunes-account? Dan kun je de app hier downloaden.

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki