• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Hoe voldoet u aan de behoeften van gebruiksgemak en controle bij file sharing?

Binnen bedrijven moeten er dagelijks veel en belangrijke bestanden worden gedeeld. Hierbij is het belangrijk om aan twee eisen te voldoen: gebruiksgemak en controle. Maar hoe doet u dit? En kan er wel aan beide schijnbaar tegenstrijdige eisen voldaan worden?

File sharing

Informatie heeft een ontzettend grote waarde binnen bedrijven en het is daarom ook belangrijk dat deze informatie binnen de organisatie gedeeld kan worden. Vaak worden bestanden nog gedeeld via de email, maar dit is allemaal nogal ongestructureerd en sommige bestanden zijn gewoonweg te zwaar voor een email. Daarom zijn er dan ook diensten zoals Dropbox, Box en GoogleDrive waarmee bestanden goed kunnen worden gedeeld. 

Efficiëntie vs. Controle

De moeilijkheid met file sharing is alleen wel dat het enerzijds gemakkelijk te gebruiken moet zijn, zodat medewerkers niet allerlei procedures hoeven te ondergaan voordat zij bestanden kunnen versturen. Anderzijds moet ook de beveiliging van deze vaak gevoelige informatie gewaarborgd blijven. Dit kunnen twee tegenstrijdige belangen zijn, die toch beiden moeten worden behartigd.

Met cloud file sharing kan aan beide eisen van file sharing worden voldaan. Bestanden kunnen namelijk gemakkelijk, door in te loggen op uw account, in de cloud worden opgeslagen om vervolgens door de andere (geauthoriseerde) partij te worden gedownload. Op deze manier kunnen grote bestanden gemakkelijk en toegankelijk met werknemers en partners worden gedeeld. Daarbij wordt de beveiliging ook steeds sterker, hoewel hier nog wel een aantal kwetsbaarheden in bestaan.

Beveiliging

Onlangs is er een kwetsbaarheid ontdekt waar eigenlijk alle cloud-sharing diensten last van hebben. Binnen cloud-sharingdiensten wordt een link gestuurd wanneer een bestand gedeeld wordt. Wanneer er op deze link wordt geklikt, blijkt deze in de zoekbalk van uw browser te verschijnen, hierdoor wordt deze automatisch door Google opgeslagen en is het theoretisch gezien mogelijk om door derden gevonden te worden. Dit is een groot probleem wanneer het gaat om gevoelige documenten die niet door derden ingezien mogen worden.

Private vs. public

Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel bedrijven over zijn gegaan tot private cloud file sharing diensten, of dat zij van plan zijn om dit binnenkort te doen. De reden hiervoor is dan ook dat private cloud file sharing diensten minder beveiligingsrisico’s bevatten dan public cloud file sharing diensten.

Het verschil tussen public en private cloud is dan ook dat de eerste de data opslaat op gedeelde servers op een andere locatie, terwijl de tweede de data opslaat op on-premise servers binnen het eigen beveiligde netwerk. Dit betekent meer controle over de veiligheid van deze data. Een derde soort cloud is de hybrid cloud waarbij data zowel kan worden opgeslagen op publieke servers als op on-premise servers. Hierdoor kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om de meest gevoelige data on-premise op te slaan en de wat minder gevoelige data juist op publieke locaties. Dit is een zeer voordelige optie, aangezien dit veilig is voor de gevoelige bedrijfsdata, maar ook wat goedkoper is en er zo servercapaciteit wordt bespaard.

Wilt u meer weten over welke file sharing diensten het meest geschikt zijn voor uw bedrijf of over welke beveiligingsmaatregelen u kunt nemen wanneer u bestanden wilt delen? Lees dan de onderstaande whitepapers.

 

Aanbevolen whitepapers:

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki