• Presence
  • Social video
  • Webdesign
  • Hosting
  • E-commerce
  • Webshop
  • Mobile App
  • Community
  • SEO
next
prev
A+ A A-

Door het invullen van het online formulier kunnen mensen 'vergeten worden'

Nadat door een uitspraak van de rechter duidelijk werd dat men het recht heeft om vergeten te worden, heeft Google een formulier ontwikkeld waarmee mensen een verzoek tot verwijdering van informatie kunnen indienen. Maar wat betekent dit precies?

Het recht om vergeten te worden

Op 13 mei besloot de rechter dat individuen informatie over hen moeten kunnen laten verwijderen op Google. Een paar dagen later maakten mensen al gretig gebruik van dit ‘recht om vergeten te worden'. De eerste verzoeken om informatie te laten verwijderen kwamen op 16 mei namelijk al bij Google binnen. Op dat moment liet Google weten dat zij niet heel blij waren met de uitspraak van het Hof en dat deze uitspraak zijn doel waarschijnlijk voorbij gaat. Maar afgelopen vrijdag heeft Google toch besloten de verzoeken tot het verwijderen van informatie te accepteren.

Formulier

Vrijdag 30 mei is er namelijk een formulier door Google online gezet, waarin aangegeven kan worden welke url’s iemand wil laten verwijderen en een eventuele toelichting daarop. Deze verzoeken worden vervolgens door team binnen Google beoordeeld. Google laat weten op welke manier zij deze verzoeken beoordelen:

“Voor de evaluatie van uw verzoek bekijken we of de resultaten verouderde informatie over uw privéleven bevatten. We bekijken ook of het van openbaar belang is om informatie in onze zoekresultaten te behouden, bijvoorbeeld als de informatie betrekking heeft op financiële oplichting, wangedrag, strafrechtelijke veroordelingen of uw openbare gedrag als overheidsfunctionaris (verkozen of niet-verkozen).”Formulier Google 'Recht om vergeten te worden'

Bron afbeelding: Google

 

Verzoeken

Sinds het formulier beschikbaar is gesteld, heeft Google al ruim 12.000 verzoeken binnengekregen. Bovendien worden er elke minuut zo’n 20 formulieren opgestuurd. Aangezien Google de beoordeling van de  verzoeken niet laat automatiseren, maar dit met een team van werknemers wil realiseren, zal dit nogal wat tijd gaan kosten. Het is dan ook niet bekend binnen welke termijn de informatie daadwerkelijk verwijderd zal zijn uit Google.

Echt weg?

Hoewel dit verzoek aan Google ertoe kan leiden dat de informatie verwijderd wordt uit Google, betekent dit niet dat het nergens meer gevonden kan worden. Ten eerste kan de informatie alleen niet meer gevonden worden via Google in 32 Europese landen, maar in de overige landen kan de informatie nog steeds gevonden worden. Bovendien wordt de informatie niet van internet verwijderd. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de url door de primaire bron worden verwijderd.

Privacy

Juist omdat het tegenwoordig zo makkelijk is om informatie te zoeken op internet, is het des te belangrijker om duidelijke regels te hebben voor privacy. Bovendien zal de EU General Data Protection Regulation binnenkort van kracht gaan. Het is dan ook belangrijk om als bedrijf te weten aan welke regels omtrent privacy u zich moet houden en welke maatregelen u moet nemen. Lees in de whitepapers op welke manier u een geautomatiseerd privacy-beleid ontwikkelt en hoe u privacy waarborgt bij big data.

 


Door: Birgit Bunt (Marqit), Bron: nutech.nl

Log in om reacties te plaatsen

AndroidAppleGoogle Chromedrupal-iconfacebook-icoonideal icoonjoomla icoonLinkedInIconpaypak icon2xTwitter icoonwordpress-icoonYoutube-icoonPinterestFirefox World-logo-2BE3F2DB27-seeklogo.comopera dock icon by bubbon-d3az7iisafariexplorerservice icon magentosocial audioSocial Bookmarkingsocial communitysocial datingecommerce e-mailforumsSocial Media iconfoto-iconGame Center Icon-150x150video iconwebblog-iconwiki